Er is een enorme keuze aan tuigjes voor honden en er is nu een geschikt hondentuig voor bijna elk hondenlichaam en karakter, elk doel en elke modesmaak – en in feite doen steeds meer hondenbezitters hun honden een harnas om. Maar welk hondentuig is specifiek geschikt voor welke hond en in welke situatie?
Wanneer is een hondentuig nuttig?
Of je een hond aan een halsband of een tuigje aanlijnt is niet alleen een kwestie van smaak, maar hangt sterk af van de individuele hond. Als een hond aan de lijn blijft trekken of bijvoorbeeld in stressvolle of gelukkige situaties aan de lijn trekt, heeft een hondentuig grote voordelen. Het nekgebied is erg gevoelig bij honden; Door frequente, sterke of plotselinge druk krijgen veel honden problemen met verhoogde oogdruk, met de cervicale wervelkolom, de nekspieren of het strottenhoofd. De gevolgen hiervan zijn dezelfde als bij mensen: Hoofdpijn, rugpijn, duizeligheid en vaak geassocieerde agressiviteit. Gebruik daarom alleen sleeplijnen en oprollijnen in combinatie met hondentuigjes.
Hondentuigen zijn veilig en praktisch. Hoewel je de hond nooit als een tas aan het tuigje moet optillen (daar zijn speciale tuigjes voor), kan de rugband zeer praktisch zijn: Bijvoorbeeld om je voorzichtig uit de auto te helpen of de trap op te gaan als de oudere hond dat niet meer alleen aan. Tijdens het wandelen is een hondentuigje over het algemeen praktisch– bijvoorbeeld bij het klimmen over een moeilijke plek of voor het zekeren op een steile route. Of als de hond de neiging heeft om plotseling te springen, of te jagen en soms in een flits moet worden gegrepen. Ook is het voor de hond minder gemakkelijk om uit een tuigje te glippen dan uit een halsband, en natuurlijk al helemaal niet uit een veiligheidstuigje – ideaal als je op pad bent met een angstige hond die de neiging heeft weg te lopen en een ontsnappingskunstenaar is.
Een voordeel voor iedere hond is dat tuigjes de lichaamstaal van de hond nauwelijks veranderen , ook niet als hij aan de lijn trekt. Wanneer honden elkaar tegenkomen, kun je misverstanden en dus stress en ruzies tussen de honden voorkomen.
Het hondentuigje moet goed passen bij jouw hond, het moet goed aansluiten op het lichaam en mag nergens drukken of te strak zitten (let op de oksels). De gespen mogen nergens op drukken en liggen idealiter niet direct op de huid. Metalen delen van het hondentuig kunnen ook het beste opgevuld worden, en een metalen ring mag niet op de voorkant van het borstbeen rusten. Op maat gemaakte tuigjes voor honden zijn nu nauwelijks duurder dan de doorsnee versie en worden niet alleen aanbevolen voor speciale behoeften. Maar meet de hond dan wel goed op.
Kortom, het is een goed idee om de tijd te nemen bij het kiezen van een hondentuig – het is het beste om een paar verschillende hondentuigen te passen en deze te testen met een riem. Afhankelijk van de lichaamsvorm van de hond, glijden sommige harnassen namelijk heel gemakkelijk weg, terwijl anderen ongunstige gespen hebben en dus knellen. Als de hond zich ongemakkelijk voelt bij het aantrekken van het tuigje, kun je proberen niet zo veel over hem heen te bukken, of je kunt een koekje in zijn mond stoppen, terwijl je het tuigje over zijn hoofd trekt. Hij zal dan na een paar keer waarschijnlijk niet meer trekken en er gewend aan zijn.
Soorten hondentuig
Standaard Tuigjes
Deze hondentuigen zijn verkrijgbaar in H-vorm, Y-vorm en X-vorm – en in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen. Wat ze allemaal gemeen hebben is de tailleriem en kraag. Tussen de kraag en de heupgordel bevinden zich borst- en rugspijlen. Bij X-vormige tuigen kruisen twee spijlen over de borst of rug – dit is vooral prettig voor honden met een diepe borst. Afhankelijk van het model kunnen tuigjes meestal zeer goed in maat worden aangepast. Natuurlijk zijn veel gespen hier goed voor, maar je moet ervoor zorgen dat ze nergens over de huid en vacht van de hond schuren. De heupgordel moet over het algemeen (afhankelijk van de grootte van de hond) minimaal enkele centimeters van de oksels verwijderd zijn.
Ze beperken de bewegingsvrijheid van de hond niet – mits ze perfect passen – en zijn daarom zowel geschikt om mee te plassen als voor wandelingen. Als jouw hond een waterrat is, past een met neopreen gevoerd tuigje zeker goed. Deze zal niet uitgaan als de hond nat wordt. Veel hondentuigjes met één riem worden veel groter na het zwemmen en dan is het gemakkelijk voor de hond om uit het tuigje te glijden.
Noors Tuigjes
De zogenaamde Noorse tuigjes hebben een tailleband, die meestal verstelbaar is, en een band over de borst. Noorse tuigjes zijn snel en gemakkelijk aan en uit te doen en zijn dus praktisch, maar ook minder veilig omdat de hond er makkelijker uit kan glippen.
Als de Noorse tuigjes niet perfect passen, kunnen ze ook de bewegingsvrijheid van de hond ernstig beperken. Voor honden die problemen hebben met smalle halsbanden of met een borstbrug, fysiek of mentaal, zijn deze tuigjes zeker een goede keuze.
Zadeltuigje
Een zadel op de rug onderscheidt deze tuigjes van Noorse tuigjes, verder is de structuur vergelijkbaar. Visueel worden zadeltuigjes zeker goed bevonden door veel mensen, en ze zijn gemakkelijk in maat verstelbaar. Het zadel is echter relatief zwaar, wat sommige honden dus oncomfortabel vinden, en het wordt er in de zomer erg warm onder. Fijnere vacht heeft ook de neiging om onder dit stuk stof te gaan klitten.
Instaptuigje
Deze hondentuigen hebben een groot voordeel voor honden die er niet van houden dat er iets over hun hoofd wordt getrokken: De hond kan in het instaptuigje “klimmen”, dan met de voorpoten in de gaten (dit kan worden geoefend, anders wordt het irritant), daarna wordt het tuigje vastgemaakt met een gesp aan de bovenkant van de rug. Dit type tuigje is niet echt ontsnappingsveilig voor grotere honden, maar het is vrij populair voor kleinere honden.
Veiligheidstuigje
Een veiligheidstuigje is zo gemaakt dat het zelfs voor de wildste ontsnappingsartiesten bijna onmogelijk is om uit te breken. Vooral bij angstige honden, die nogal eens de neiging hebben om weg te rennen als ze bang zijn is een veiligheidstuigje een perfecte keuze.
Als je met je hond wilt gaan sleeën of op schaatsen wilt worden voortgetrokken, heb je een tuigje nodig. De druk op het lichaam van de hond wordt optimaal verdeeld.
Welk tuigje je ook kiest:
Meet eerst goed de hond op, zoek naar het soort tuigje wat het best bij de omvang, het gewicht, het karakter en uiteraard de kracht van de hond past, en kies dan pas een kleur. Ook moet een tuigje lekker zitten bij de hond, anders wordt het uitlaten er niet leuker op.
www.doggifts.nl meer dan 10.000 artikelen voor uw hond
De Ultieme Houding Corrector voor Vrouwen: Een rugrechtcorrector De RugRechtCorrector voor Vrouwen: Een Complete Oplossing…
Een rugrechthouder voor mannen De Beste Houding Corrector voor Mannen: De rugrechthouder Het belang…
Een kuitbrace en waarom wordt deze gebruikt? Een kuitbrace is een medisch hulpmiddel dat ontworpen…
Het Belang en de Toepassingen van een Dijbeenbrace Een dijbeenbrace is een medisch hulpmiddel dat…
Het Nut van een Precisieweegschaal In een wereld waar nauwkeurigheid en precisie steeds belangrijker worden,…
Nu thuiswerken steeds populairder wordt in Nederland, is het behoud van een goede oog gezondheid…